Sifo - Forbruksforskningsinstituttet
Ungdommers bruk av cannabis og kokain – ser vi tegn til en normalisering?
Etter nær to tiår med relativt lav og stabil bruk av illegale rusmidler blant ungdom, ser vi nå tegn til økning – særlig i bruk av cannabis og kokain. Økningen i ungdomsbruk skjer samtidig som vi ser et globalt skifte i narkotikapolitikken – med mer liberale holdninger, nye måter å selge på, og digitale plattformer som gjør det lettere å få tak...
MORE and MORE and MORE: Change in clothing volumes and wasted textiles
The title and the illustration of the seminar is inspired by the book «More and More and More: An All-Consuming History of Energy» by Jean-Baptiste Fressoz, which describes how energy innovation has not led to energy transitions, but rather the use of more and more and more energy. We found this to be a suitable title also for a seminar that...
Lofoten: The taste and Scent of the Local
This film celebrates the farmers, fishers, and producers who keep the proud food traditions of Lofoten alive. Through breathtaking imagery of the spectacular landscape, viewers are invited into the lives of those who produce local food in one of Norway’s most iconic regions. The film captures the hard work, as well as the joy and pride, that...
Food and Community: Research Encounters in Lofoten
Through stunning imagery of Lofoten's breathtaking landscapes and glimpses into researchers’ fieldwork, this film takes us on a journey to the heart of the region’s local food culture. A research team from OsloMet, Museum Nord, and Nord University brings together people from various parts of the local community – farmers, chefs, fishers,...
New Perspectives on Children’s Belonging
The seminar “New Perspectives on Children’s Belonging” took place on June 6th 2025, at Litteraturhuset in Oslo. This event marked the conclusion of the four-year research project “Belong,” formally titled “Practices and Policies of Belonging Among Minority and Majority Children from Low-Income Families”. The project was funded by the Research...
FoodLessons: Norsk matkultur i fremtiden. Et bidrag til matnasjonen Norge 2030
Filmen oppsummerer prosjektet «FoodLessons – kulinarisk arv som en ressurs i byggingen av matnasjonen Norge» ved SIFO. I filmen besøker og intervjuer prosjektleder Annechen Bahr Bugge bønder, kokker og forhandlere. Prosjektet FoodLessons studerer hvordan en revitalisering av vår kulinariske arv kan brukes i næringsutvikling og verdiskapning....
FoodLessons: Pultost - mer enn en ost!
Den tradisjonelle osten pultost kan brukes på mange måter, og denne filmen viser noen av dem. Filmen ble laget til et arrangement på Dyrsku’n i 2024 om produkter fra surmjølk. Filmen er en del av prosjektet «FoodLessons – kulinarisk arv som en ressurs i byggingen av matnasjonen Norge» ved SIFO. Prosjektleder er Annechen Bahr Bugge. Filmen...
Tanker fra et kjøkken – en kulturstudie av 20 nye kjøkken i Oslo i et forbruksperspektiv
Denne filmen er et kapittel i rapporten Tanker fra et kjøkken, SIFO fagrapport nr. 1 2004. Rapporten og videoen kan betraktes som gjensidige illustrasjoner av kjøkken som sosialt rom i et forbruksperspektiv. Rapporten er skrevet av Virginie Amilien, Tone Bergh og Sigrid K. Helstad ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Rapporten er...
The Futures We Imagine: The Imagine Project End Conference
Den 10. desember 2024 ble sluttkonferansen til prosjektet Imagine, finansiert av Norges Forskningsråd, holdt på Litteraturhuset i Oslo. Konferansier Mads Bruun Høy leder oss gjennom et program med kunstneriske innslag og innlegg fra forskerne i prosjektet. Marte Wulf - spiller og synger Velkommen - Mads Bruun Høy Nye måter å forholde seg til...
Fiskeoppdrett og global matsikkerhet
Hvordan kan norsk laksefôr- og oppdrettsnæring bidra til FNs bærekraftmål om global matsikkerhet? FNs Havpanel legger vekt på oppdrettsnæringens viktige rolle for bedre matsikkerhet, og Norges strategi for matsikkerhet i utviklingspolitikken fremhever involvering av norsk næringsliv og norske kompetansemiljø. I dette seminaret spør vi om norsk...
Portoguese wool and breeds
Webinar from the Woolume Conference in Istebna, Portugal 26.27. October 2023. Presentations by Gianni Montagna and Carla Pereira. The main objective of the Woolume project is to explore how an under-utilized natural resource – wool from remote mountain regions – can be maximized into materials in local sustainable industry innovation systems...
Ja, vi elsker brunost
Hva er det mest vanlige i norsk kosthold – som er så vanlig at vi glemmer hvor spesiell den er? Jo, brunosten. Denne filmen handler om brunostens historie, og viser hvordan den fortsatt er aktuell i dag. Filmen er en del av prosjektet «FoodLessons – kulinarisk arv som en ressurs i byggingen av matnasjonen Norge» ved SIFO. Prosjektleder er...