SVA - Senter for velferds- og arbeidslivsforskning
2) Bærekraftig livsstil – gjennom mat, helse og tekniske hjelpemidler
Det norske samfunnet er rigget på en måte som hverken er helsemessig forsvarlig eller bærekraftig. I dette seminaret har vi samlet eksperter for å snakke om hvordan vi som samfunn, kommuner, arbeidsgivere og individer kan forbedre egen helse og eget liv. Alt for lite ressurser brukes på forebygging fra statlig hold. Helseinstitusjonene måles på...
6) Etikk og bærekraft i teknologibransjen
Er det mulig å lykkes som en idealistisk start-up med en bærekraftig forretningsmodell, i en kommersiell verden? Er bærekraftig vekst mulig, i en verden styrt av profitt, investeringer og etiske betenkeligheter? De økonomiske, miljømessige og sosiale dimensjonene av bærekraftsbegrepet er ofte et kriterium for å oppnå offentlig tilskudd til...
3) Indre bærekraft -tanke og handling
Indre bærekraft handler blant annet om mening i livet. Mange mennesker i dag opplever f.eks jobben som lite meningsfull. Samtidig oppleves politikken som skulle være bærekraftig som lite meningsfull. Myndighetene i Spania eksproprierer landbrukseiendommer for å få plass til solcellepaneler vi trenger for kunstig intelligens. Vi utvinner litium...
1) Kriseberedskap: Hva gjør vi når katastrofen oppstår?
Ekspert på (mat)beredskap Arne Dulsrud og Prorektor for samfunnsforbedringer, Carl Thodesen fra Oslo Met, Sikkerhetsleder på OsloMet, Stian Rabe, ekspert på sikkerhet, styring og regulering, Camilla Stub Lundberg, representant for Norsk studentorganisasjon Sigve Næss Røtvold og partileder Gyda Oddekalv fra Generasjonspartiet diskuterer hva vi...
4) Bærekraftig forbruk, samarbeid og sirkulærøkonomi
Det bør være enklere og rimeligere å velge bærekraftige forbruksvarer, men realiteten er det motsatte når 9 av 10 nordmenn som vil handle bærekraftig sliter med å få det til (Forbrukerrådet 2024 ). De bærekraftige initiativene som er tilgjengelige innenfor lokalproduserte matvarer, forbruksmateriell, sirkulærøkonomi og ombruk er drevet fram av...
5) Hvordan jobbe praktisk med bærekraft i en organisasjon
I dette seminaret oppsummere vi først hva vi har lært om bærekraft i denne seminarrekken. Deretter går vi nærmere inn på hvordan OsloMet – storbyuniversitetet jobber for og med bærekraft, helt konkret. Kristin oppsummerer seminarserien og maner til handlekraft (med utgangspunkt i Karens O'brian sitt transformasjonsrammeverk og egen bok "Sosial...
Lofoten: The taste and Scent of the Local
This film celebrates the farmers, fishers, and producers who keep the proud food traditions of Lofoten alive. Through breathtaking imagery of the spectacular landscape, viewers are invited into the lives of those who produce local food in one of Norway’s most iconic regions. The film captures the hard work, as well as the joy and pride, that...
Food and Community: Research Encounters in Lofoten
Through stunning imagery of Lofoten's breathtaking landscapes and glimpses into researchers’ fieldwork, this film takes us on a journey to the heart of the region’s local food culture. A research team from OsloMet, Museum Nord, and Nord University brings together people from various parts of the local community – farmers, chefs, fishers,...
New Perspectives on Children’s Belonging
The seminar “New Perspectives on Children’s Belonging” took place on June 6th 2025, at Litteraturhuset in Oslo. This event marked the conclusion of the four-year research project “Belong,” formally titled “Practices and Policies of Belonging Among Minority and Majority Children from Low-Income Families”. The project was funded by the Research...
FoodLessons: Norsk matkultur i fremtiden. Et bidrag til matnasjonen Norge 2030
Filmen oppsummerer prosjektet «FoodLessons – kulinarisk arv som en ressurs i byggingen av matnasjonen Norge» ved SIFO. I filmen besøker og intervjuer prosjektleder Annechen Bahr Bugge bønder, kokker og forhandlere. Prosjektet FoodLessons studerer hvordan en revitalisering av vår kulinariske arv kan brukes i næringsutvikling og verdiskapning....
FoodLessons: Pultost - mer enn en ost!
Den tradisjonelle osten pultost kan brukes på mange måter, og denne filmen viser noen av dem. Filmen ble laget til et arrangement på Dyrsku’n i 2024 om produkter fra surmjølk. Filmen er en del av prosjektet «FoodLessons – kulinarisk arv som en ressurs i byggingen av matnasjonen Norge» ved SIFO. Prosjektleder er Annechen Bahr Bugge. Filmen...
Tanker fra et kjøkken – en kulturstudie av 20 nye kjøkken i Oslo i et forbruksperspektiv
Denne filmen er et kapittel i rapporten Tanker fra et kjøkken, SIFO fagrapport nr. 1 2004. Rapporten og videoen kan betraktes som gjensidige illustrasjoner av kjøkken som sosialt rom i et forbruksperspektiv. Rapporten er skrevet av Virginie Amilien, Tone Bergh og Sigrid K. Helstad ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Rapporten er...