SVA - Senter for velferds- og arbeidslivsforskning
Hvordan drive et kjøkken bærekraftig
I videoen forteller virksomhetsleder Tove Nævisdal, som er fagansvarlig for mat og måltider ved Arendal kommunes institusjoner om hvordan de driver på en bærekraftig måte. De lager tradisjonsmat fra bunnen, har kokker ansatt på alle kjøkkenene, lager mat selv av økologiske råvarer, jobber aktivt for å redusere matsvinn, jobber aktivt med...
Short and transparent supply chains for direct food trade
This video explains how to transition to short and transparent supply chains for direct food trade. Maximo Graesse explains how this does not increase costs. You can organize differently and buy organic and fresh food, for the same price. He urges leaders to be leaders and take responsibility for a transition towards a more sustainable food system
Food and quality and deliciousness in the public sector
In this video Andreas Viestad explains how educating children about food and emphasizing the taste and quality of food is important for our quality of life. Children need to see where the food comes from and participate in growing vegetables and in cooking. He also explains how and why this is sustainable and why we should put more emphasis on...
Sosiale entreprenørers samarbeid med offentlig sektor
I denne videoen deler Sherry Hakimnejad sin reise som sosial entreprenør. Hun startet selskapet kompass hvor ungdom som var utenfor arbeid og utdanning skulle få opplæring i å drive en catering bedrift. De laget mat av overskuddsmat. Kjøkkendriften ble en mestringsarena for ungdommen, men det ble vanskelig å konkurrere og vinne anbud i...
Oppdeling av kontrakt og kartlegging av lokale leverandører
I videoen forteller Elisabeth Sandnes fra DFØ om hvordan innkjøpsavdelinger kan etterspørre varer i sesong og etterspørre ønsket kvalitet. Mindre leverandører har bare varer deler av sesongen, men det bør ikke være noe problem så lenge det ikke står i avtalen at man må kjøpe hele året fram dem. Kommuner må vurdere om det alltid er...
Sykehjemmene serverer mye rødt kjøtt og har dermed høyt klimautslipp
I videoen forteller prosjektkoordinator innen klimavennlige anskaffelser, Sigrid Vigdisdatter Berg om hvordan de kartlegger matforbruket i forbindelse med at de har begynt å jobbe med bærekraftig mat. Hva er bærekraftig mat på sykehjem spør hun. Det er forskjell på utslippstall fra andre enheter i kommunen og sykehjemmene. Det er vanskelig å...
Bærekraft i en kjøttproduserende kommmune
I videoen problematiserer Inger Lise Willerud, klima- og miljørådgiver i Østre Toten kommune bærekraftsarbeidet i en kjøttproduserende kommune. 64,2% av utslippene i Østre Toten kommune kommer fra landbruket. Det meste fra husdyrproduksjon. Det er vanskelig å redusere utslipp med 50% uten å legge ned husdyrproduksjonen. Husdyr skal ha det bra,...
Klimasmart meny
I videoen forteller Victoria Stokke fra DFØ om hvorfor offentlige organisasjoner bør redusere forbruket av rødt kjøtt. Å redusere kjøttforbruket og gå over til plantebasert mat og fisk, samt å redusere matsvinn er de tiltakene med lavest kostnad og størst effekt på klimagassutslipp. Dette er også i tråd med kostholdsrådene. Hvis du først...
Hvordan lokalt kan være bærekraftig
I videoen forteller Bjørn Erik Vangen om hvordan fylkesavtalen har åpnet for lokale innkjøp av mat og om hvor viktig det er at de som kjøper inn mat får informasjon om denne muligheten. Han gir også eksempler på hvordan han kjøper inn lokal mat på en måte som både gjør det billigere og gir han produkter av bedre kvalitet som har blitt fraktet...
Understanding costs and benefits in a broader sense
In this presentation, Nicolaas Stijn Groenendijk, professor in public policy, organization and innovation, at Inland Norway University og applied Sciences, draws out a more complicated picture of costs and benefits related to procurements, compared to the traditional and narrow way of considering only the best quality to the lowest possible...
Mestringsguiden og Vegetarekspressen
I denne videoen forteller sosial entreprenør Ragnhild Slettner om hvordan hun startet som sosial entreprenør ved å hjelpe asylsøkere med bosetting. De ba henne på middag. Hun forteller om hvordan mat virker samlende og utjevner forskjeller. Som middagsgjest ble hun en gjest og ikke bare en hjelper. Hun forteller om asylsøkernes stolthet over...
Ja, vi elsker brunost
Hva er det mest vanlige i norsk kosthold – som er så vanlig at vi glemmer hvor spesiell den er? Jo, brunosten. Denne filmen handler om brunostens historie, og viser hvordan den fortsatt er aktuell i dag. Filmen er en del av prosjektet «FoodLessons – kulinarisk arv som en ressurs i byggingen av matnasjonen Norge» ved SIFO. Prosjektleder er...