AFI - Arbeidsforskningsinstituttet
Oppdeling av kontrakt og kartlegging av lokale leverandører
I videoen forteller Elisabeth Sandnes fra DFØ om hvordan innkjøpsavdelinger kan etterspørre varer i sesong og etterspørre ønsket kvalitet. Mindre leverandører har bare varer deler av sesongen, men det bør ikke være noe problem så lenge det ikke står i avtalen at man må kjøpe hele året fram dem. Kommuner må vurdere om det alltid er...
Sykehjemmene serverer mye rødt kjøtt og har dermed høyt klimautslipp
I videoen forteller prosjektkoordinator innen klimavennlige anskaffelser, Sigrid Vigdisdatter Berg om hvordan de kartlegger matforbruket i forbindelse med at de har begynt å jobbe med bærekraftig mat. Hva er bærekraftig mat på sykehjem spør hun. Det er forskjell på utslippstall fra andre enheter i kommunen og sykehjemmene. Det er vanskelig å...
Bærekraft i en kjøttproduserende kommmune
I videoen problematiserer Inger Lise Willerud, klima- og miljørådgiver i Østre Toten kommune bærekraftsarbeidet i en kjøttproduserende kommune. 64,2% av utslippene i Østre Toten kommune kommer fra landbruket. Det meste fra husdyrproduksjon. Det er vanskelig å redusere utslipp med 50% uten å legge ned husdyrproduksjonen. Husdyr skal ha det bra,...
Klimasmart meny
I videoen forteller Victoria Stokke fra DFØ om hvorfor offentlige organisasjoner bør redusere forbruket av rødt kjøtt. Å redusere kjøttforbruket og gå over til plantebasert mat og fisk, samt å redusere matsvinn er de tiltakene med lavest kostnad og størst effekt på klimagassutslipp. Dette er også i tråd med kostholdsrådene. Hvis du først...
Hvordan lokalt kan være bærekraftig
I videoen forteller Bjørn Erik Vangen om hvordan fylkesavtalen har åpnet for lokale innkjøp av mat og om hvor viktig det er at de som kjøper inn mat får informasjon om denne muligheten. Han gir også eksempler på hvordan han kjøper inn lokal mat på en måte som både gjør det billigere og gir han produkter av bedre kvalitet som har blitt fraktet...
Understanding costs and benefits in a broader sense
In this presentation, Nicolaas Stijn Groenendijk, professor in public policy, organization and innovation, at Inland Norway University og applied Sciences, draws out a more complicated picture of costs and benefits related to procurements, compared to the traditional and narrow way of considering only the best quality to the lowest possible...
Mestringsguiden og Vegetarekspressen
I denne videoen forteller sosial entreprenør Ragnhild Slettner om hvordan hun startet som sosial entreprenør ved å hjelpe asylsøkere med bosetting. De ba henne på middag. Hun forteller om hvordan mat virker samlende og utjevner forskjeller. Som middagsgjest ble hun en gjest og ikke bare en hjelper. Hun forteller om asylsøkernes stolthet over...
Hva skjer med dine personopplysninger?
Når du blir med i et forskningsprosjekt, deler du opplysninger med forskere. All informasjon du deler, oppbevares sikkert. Vi deler ikke personopplysninger, og du kan ikke gjenkjennes. Det er trygt å dele dine opplysninger med forskere.
Bli med på Mor i Norge-studien!
I Mor i Norge-studien vil vi undersøke hvordan det går med de som skal bli mor for første gang og som har behov for ekstra oppfølging. Målet er å få kunnskap om hva slags støtte førstegangsforeldre har behov for i svangerskapet og småbarnsperioden. Er du helsepersonell eller kjenner noen i målgruppen? Les mer om Mor i Norge-studien (MiNS)
KjøpBærekraftig: Politisk forankring
Fagkonsulent i Næringsetaten snakker om hvordan politisk forankring har vært viktig i omlegging til et bærekraftig cateringtilbud. Videoen inngår i læreverket Kjøp Bærekraftig som kommer på x.oslomet.no.
Veileder for bærekraftig innkjøp
Fagkonsulent i Næringsetaten snakker om utvikling av en veileder for å hjelpe ansatte å bestille bærekraftig catering. Videoen inngår i læreverket Kjøp Bærekraftig som kommer på x.oslomet.no.
Kjøp Bærekraftig: Mat er intimt
Fagkonsulent i Næringsetaten snakker om at endring av cateringtilbud kan møte motstand fordi mat oppleves som noe intimt. Videoen inngår i læreverket Kjøp Bærekraftig som kommer på x.oslomet.no.