OsloMets markering av kvinnedagen 2023

Program

Ordstyrer og bokbader: Vibeke Horn, programansvarlig for kultur og mangfold, OsloMet.

  • Gratulerer med dagen! Ved Silje Fekjær, prorektor OsloMet.
  • Krig, kjønnsroller og journalistikkens rolle. Ved Kristin Skare Orgeret, professor ved institutt for journalistikk, OsloMet. Hvordan kan krig forsterke tradisjonelle kjønnsroller og hvordan kan journalistikken både opprettholde og utfordre disse? Videre, på hvilken måte kan kunsten komplementere journalistikken og sakprosaen i møte med krig og konflikt som i Afghanistan og Ukraina? Kristin Skare Orgeret jobber med sikkerhet for kvinnelige journalister i utsatte områder og leder et NFR-prosjekt som ser på medienes rolle i krig og konflikt. Hun vant OsloMets formidlingspris i 2022.
  • Bokbad: Afghanerne av Åsne Seierstad. Åsne Seierstad ga på tampen av 2022 ut boken Afghanerne. Boken handler blant annet om hvordan en jente, som selv ble nektet utdanning, bruker islam for å kjempe for kvinners rettigheter. På kvinnedagen kommer Seierstad til OsloMet for å samtale om boken med bokbader Vibeke Horn. Forfatteren og journalisten Åsne Seierstad har skrevet en rekke kritikerroste bøker som Bokhandleren i Kabul, En av oss og To søstre. En rød tråd i hennes forfatterskap er skildringer av livet i krigs- og konfliktområder. Hun har vært krigsreporter i land som Tsjetsjenia, Kosovo, Irak og Afghanistan.  
  • På engelsk: Erfaringer med likestilling i Uganda og Norge. Ved Christine Kabazira Adyeeri, masterstudent i journalistikk ved Makerere University, Uganda. Hun er på utveksling ved OsloMet våren 2023. Hva er hennes erfaringer med likestilling i Uganda og Norge?
  • Olena Diachenko kvartett. Olena Diachenko er en ukrainsk sanger og låtskriver med bred sjangermessig erfaring. Hun flyktet fra krigen i hjemlandet og kom til Norge i mars 2022. Her har hun allerede etablert seg som utøver og kordirigent, og var blant annet med på fjorårets "The Source of Christmas". Hun vil sammen med sitt norske band framføre et knippe ukrainske låter i egne arrangementer. Foruten Olena vil vi høre Liv Andrea Hauge på piano, Audun Ellingsen på bass og Ulrik Ibsen Thorsrud på trommer.